WORKS
047.
RW-office
RW-office
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Norihito Yamauchi
日本語
English

滋賀に本社を置くクラウドサービス企業のオフィス移転プロジェクトである。

新しいオフィスは、JR大津駅と直結するテナントビルの1階に計画された。


クライアントから求められたのは、オフィスで過ごす時間が多い社員同士のコミユニケーションをより活性化させ、イノベーションを生み出すオフイスである。


そこで、多様化する働き方に対応するため、ワーキングスペースに加えて社内外の打ち合わせにも利用するラウンジスペース、コミユニケーションを活性化させるリラックススペース、ストレスを和らげるメディテーションスペースを設けた。


スペースは、クリエイティブな働き方を意識した回遊動線によって結ばれ、視線の抜けや天井・フロアに高低差をつけることで、各スペースに個性や変化を持たせた。


スペース間の移動にともなって展開するシークエンス、ライム色に変換された風景、ネオンアートの幻想的な光の演出、限られた開口部から差し込む自然光が、感性や創造性を刺激する。


内装には、自然を感じる観葉植物やアースカラーを多く取り入れ、カーテンやファブリックの柔らかな素材と硬質なスチール、タイルをミックスして、コンテンポラリーな雰囲気を演出した。


オフィスのデザイン性を高めることは、社員の創造性を育み、ブランディングの効果も高めてくれる。

今回の計画を通してデザインの価値や重要性について改めて考えさせられた。

The project was for a Shiga-based cloud vendor to move their office.

Their new office was planned on the 1st floor of the building that is directly connected with JR Otsu station.

The client requested an office which would stimulate communications further between employees who spend most of the time there, and would also deliver innovations.

Based on the request, the following three spaces were planned in addition to the working space, in order to cope with diverse working practices:

- Café space; used for internal/external meetings,

- Relaxing space; used to enhance communications, and

- Meditation space; used to soothe stress.

These spaces are connected through circular flows that are designed to induce creative work practices. The clear sightline and the uneven height of the ceiling and floor levels have added individuality and variation to each space.

The sequence that is developed as you move between spaces, the scenes that are colored with lime green, the fantastical illumination of the neon art, and natural light that shines in from the narrow opening - all of which stimulate sensitivity and creativity.

For interior, lots of green plants and earth colors have been introduced to feel nature. The soft and gentle materials of the curtains and fabrics have been utilized together with the hard-looking steels and tiles, creating a contemporary atmosphere.

Enhancement of office design fosters employees’ creativity and also promotes branding effects.

This project made me reconsider the value and importance of design.


Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: RW Inc.
Floor area :293,13m2
Construction Year: 2022
Photographs : Norihito Yamauchi