WORKS
046.
丘の上の家
Hilltop House
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Norihito Yamauchi
日本語
English

この家は、山裾の宅地開発によって生まれた小高い丘の上に建っている。 敷地の面積は、約250坪の広さがあり、近景の山々がパノラマに広がる眺望の良い環境にある。丘の下の道路面から森の小道のようなアプローチが、この家のエントランスに繋がっている。


クライアントの要望は、この立地を最大限に生かすこと、そして日常を非日常に 感じる住宅であった。 そこで、山々の借景に向かって解放するコートハウスを計画した。建物は、水平面を強調した量感のある形態と中庭を囲む塀によって構成されている。 塀は、室内から美しい山の稜線を眺められる高さに設定し、建物と一体的にデザインされている。生み出した美しいスカイラインは、建物そのものが新たな風景の一部となり、場所の持つ景観的な価値を更に高めてくれるものとなった。


植栽をせず、砂利を敷き詰めた中庭空間は、余白の空間として捉えている。背後に広がる景観を借景として、静かな空間の広がりを感じられる場所となっている。 さらに、非日常感を演出するように中庭と室内に面して水盤が広がる軒下空間を計画した。外部と内部が視覚的に繋がり、刻々と表情の変化するこの場所は、ギャラリーとして利用される。水盤に映り込む風景や光の陰影が、置かれたオブジェと相まって繊細なシーンを創り出している。室内からのアイキャッチとなる独立壁は、上方向から射し込む光を拡散させ、より一層空間を印象づける。内と外を仕切るガラスの境界面を超えて繋がるベンチ、壁、天井が、奥行きのある情景を生み出し、外から中へ、中から外へと流れるような空間が生み出されている。


建物内部は、風景や外部空間を取り込み、視線の抜けと自然光を活かした各スペ ースが、緩やかに分節しながら連続する。 静寂でありながら流動的な表情をもつこの家は、日々の暮らしの中で、非日常の新鮮な空間体験を生み続けるだろう。

The house has been built on top of a hill that was generated during land development at the foot of mountain. The housing site occupies about 830 m2, and is situated in a location with nice panoramic views of nearby mountains. The approach that looks like a forest path branches off from a road at the foot of the hill, and leads to the house entrance.


The client requested to create extraordinariness in everyday living while making the best use of the location. We then planned a courtyard house that faces open towards the mountains as a borrowed scenery. The building is composed of a horizontally-emphasized voluminous shape and a wall surrounding the courtyard. The height of the wall has been determined so as to view great mountain ridges from the rooms. It has been designed to be integrated in the building, which has created beautiful skyline, making itself as part of the new scenery and raising further the scenic value that resides in the location.


The graveled courtyard that has no planting has been designed to be as a blank space. With the background landscape as the borrowed scenery, it makes you feel extended tranquil space. To produce extraordinariness, a space under the eaves has been designed to provide a water basin facing the courtyard and a room. Visually connecting inside with outside, it appears differently every second and thus is used as a gallery. The landscape reflected in the water and/or light and shade, together with the objects placed there, creates delicate scenes. The independent partition wall that catches eyes from inside the room disperses light from the skylight, making the space more impressive. The bench, wall and ceiling are continued beyond the glass partition that separates inside from outside. They create depth in the scene and produce flows between inside and outside.


The building takes in landscapes and external environment. Each individual room utilizes clear sightlines and natural light, creating a continuous space while loosely segmented. The house that appears tranquil but fluid will continue to produce fresh and extraordinary space experiences in daily life.

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year: 2021
Site Area: 828,57m2
Total floor area :232,5m2