WORKS
045.
風景と暮らす家
Landscape House
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Norihito Yamauchi
日本語
English
比較的ゆったりとした住宅街に建つ、クライアントが営むヘアサロンを併設した住宅である。
敷地の前面道路越しには公園があり、近くには日本百名山のひとつでもある伊吹山を望むことができる。
そこで、要望される店舗と住宅のヴォリュームを適切なプロポーションで配置し、住環境としての良さを引き出すような建築を考えた。
建物は、プロポーション、開口部、素材を慎重に検討したシンメトリーなヴォリュームで構成されており、躍動感のあるフォルムは、街並に新たなファサードをつくり出している。
一階は、ヘアサロンと住宅のエントランスホール・水回り、そして2階には、LDKと寝室、子供室を配置した。
天井高さに高低差を設けたLDKは、階段室までをひとつながりの空間として計画されており、必要に応じてカーテンで室内を緩やかに仕切ることができる。
また視界の奥行きを感じるように室内の対面に開口部を設けて、長軸方向に展開する空間のシークエンスを印象づけた。
ファサードを特徴づける独立壁から張り出したヴォリュームには、周辺からの視線を遮り、雄大な景色を切り取るハイサイドライトを配置。
さらに窓下の壁を彫り込み、こもる感覚が心地良いニッチスペースを生み出した。
壁面に貼られたモダンな色調のタイルとハイサイドライトからの景色が呼応し合い、美しく表情豊かな空間を演出する。
対面する階段室の壁には、窓辺に光と風を感じるように、大きな開口部を設けた。モルタルの窓枠で縁取られたスペースは、ディスプレイや書斎としてフレキシブルに利用される。レースのカーテン越しに見る景色と柔らかく差し込む光が情緒的なシーンをつくり出す。
ロケーションに恵まれた住まいに開放感や穏やかさを与えてくれるのは、外部環境と内部空間の良質な関係性であることを、この住宅は教えてくれている。
Located in a relatively spacious residential area, the house has been built with the client-run hair salonattached.
There’s a park across the front road from the site. The area allows to closely view Mt. Ibuki, one of 100famous Japanese mountains.
In such conditions, I came up with the architecture that would bring out good living environment while layingout the volumes of the requested shop and of the residential part in an appropriate proportion.
The building is composed of symmetrical volumes for which the proportion, openings, and materials have been carefully considered. The dynamic form creates a new façade in the streetscape.
The first floor consists of the hair salon, residential entrance hall, and bathroom. LDK (living, dining and kitchen area) is laid out as well as bed rooms and children’s rooms on the second floor.
The LDK has varied ceiling heights and has been planned to make the room including the stair hall as one continuous space. It can be loosely divided with curtains as necessary.
To add visual depth, an opening has been provided to the wall in the back, reinforcing the sequential space which stretches in the longitudinal direction.
To the volume which is projected from the independent wall that characterizes the façade, a high-side light has been provided, blocking eyes from the environment and clipping the magnificent view.
In addition, the low wall below the window has been recessed, creating a niche which makes you feel huddled and cozy.
The modern-colored tiles on the wall along with the view from the high-side light produce a beautiful and expressive space.
Also provided to the stair hall wall in the back is a large opening that allows to feel light and breeze near the window. The space trimmed with the mortar window frame can be flexibly used as a display or study.
The view seen through the lace curtain and gently streaming light create emotional scenes.
This house teaches us that it is the good relationship between external environment and internal spacethat gives openness or calmness to a residence with a good location.
Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year: 2021
Site Area: 391,25m2
Constructed Area: 182,23m2