WORKS
042.
静寂の家
Tranquil House
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Yoshihiro Asada, Norihito Yamauchi
日本語
English
敷地は、交通量の多い幹線道路沿いにある。周辺には田畑が広がり、クライアントが営むコンクリート工場と伝統的な日本家屋に住む親の住まいが隣接する。やや煩雑な印象を与える環境である為、周囲からの視線を遮りながらも、 視覚的な広がりを演出する住まいが求められた。そこで計画したのは、眺望の最も開けた北側に軸線を合わせ、エントランスから最奥部のテラスまで、それそれが独自の空間性を持ちながら展開する住まいである。 ヴォリュームを組み合わせたシンメトリーなファサードの窪みが、エントランスになっている。中央に配置された量感ある壁は、奥行き感を強めるとともに、アイストップとして外部からの視線を届きにくくするためのものである。
ホールに入ると、高さを持つヴォリュームの空間が、トップライトからの淡い光で訪問者を迎え入れる。空間は、シームレスなガラスの袖壁によって間仕切られ、その先に続く空間の見通しにパースペクティブな効果をあげている。ま た、空間の方向性と重厚感を演出する2枚の粗い素肌の壁を立て、挟まれたスぺースをリビングへの通路とした。通路には、フレキシブルに開閉できる扉を配置して、多様な空間体験が展開するようにしている。
繋がるリビング・ダイニングスペースは、空間に抱擁されるような大きなヴォリュームの中に内包させ、天井高さ・床レベルの差によって空間の分節を試みた。また、慎重に配置計画された開口部からの光によって、変化する陰影と素 材感を演出し、奥行きのある空間をつくり出した。
エントランスから繋がる空間の終点には、風景や光を取り込んだ解放的な空間を実現したいと考えた。そこで、リビングの延長として過ごせる部屋を配置し、空間を囲うようにテラスを設けた。床は室内と同じタイルを使用して室内 外の連続性を高めながら広がりを生み出した。北側のガラスウォールからは、壁の水平ラインに切り取られた風景を望むことができ、住まいの印象をより一層豊かなものにする。
軸線に沿って展開する空間のシークエンスは、心地よい静寂を生み出して、日々の暮らしに洗練された美意識を生み出している。
The site is located along a highway with large volume of traffic. A field expands around the site that is adjacent to the concrete factory run by the client, and a traditional Japanese house where the parents reside. Because the environment gives somewhat mixed-up impression, a house was sought that would produce visual expansion while blocking eyes from surroundings. Thus, I planned a house that aligns its axis with the north side where you can obtain the widest view, while laying out the spaces that have their own extensity from the entrance through the backmost terrace. The recess of the symmetric façade composed of the volumes is made into the entrance. The thick and heavy wall positioned at the center adds more sense of depth. It also plays a role of “Eye Stop” that keeps eyes outside from easily coming through.
When entering the hall, the space created by the tall volumes welcomes guests with watery light from the top light. The space is divided by seamless glass sidewalls, which give a perspective effect to visibility of the space beyond. The two rough-textured walls have been provided to give special direction and weighty impression, as well as to make the space in between as a passage to the living room. In the passage, a door has been positioned that can be flexibly opened/closed to develop diverse space experiences.
The living and dining spaces that are connected with each other are encompassed within a large volume embraced by the space. An attempt has been made to segment the space by differentiating ceiling height and floor level. At the same time, the light from a carefully-planned opening has produced changing shadow and texture, and created a deep space.
At the end of the area continued from the entrance, I wanted to realize an open space that incorporates scenes or lights. Therefore, I laid out a room that can be used as an extension of living room, and provided a terrace that surrounds the room. The tiles that are used for the room are also used for the terrace to produce expanding feel while enhancing continuity between inside and outside of the room. Through the glass wall at the north side, you can enjoy the view clipped out by the horizontal line of the wall, making the house impression far richer.
The sequence of spaces, which are unrolled along the axis, generates comfortable tranquility that gives exquisite aesthetics to daily life.
Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year: 2019
Site Area: 845,69m2
Constructed Area: 158,65m2