WORKS
039.
情景を生み出す家
House of scenes
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Yoshihiro Asada
敷地は、大通りの喧噪から少し距離をおいた区画住宅地の中にある。
クライアントは、自宅を兼ねたプライベートなヨガクラスを開催できる心地よく暮らせる家を望んだ。
この要望に応えるために、外部空間と内部空間との繋がり方を見いだし、視覚的・感覚的にも外部へと広がる住空間を実現させた。
シンメトリーにデザインされた建物のエントランス扉を開けると、目の前にリビングを取り囲んだ中庭空間が広がる。
ヨガクラスとしても利用されるリビングは、2面に開口部を配しており、開口部の引き戸を開け放つことで中庭空間との一体的利用が可能になっている。
リビングから連続するテラスは、ヨガレッスンにも利用され、五感を刺激する水盤からの反射光や爽やかな風は、心と身体を解き放ってくれる。
テラスと繋がる塀には、この住まいの焦点となりシンボルとなりえる塔状の工作物が設けてある。彫刻的なフォルムに嵌め込まれたフロストガラスは、室内に射し込む光を柔らかな光へと変容させ、夜には間接照明として中庭空間を演出する。中庭を囲む塀は、周囲からの視線を遮るだけではなく建物と一体化することで、インナーテラスとして活用される半屋外空間をつくりだす。内部に造作されたモルタル仕上げのカウンター、ベンチは、外部生活空間を広げ、リビングからの演出効果を高めるエレメントにもなっている。 2階には、ダイニングを中心に諸室を配置して、天井高さの変化によって空間を分節している。彩色された天井のトップライトから入る自然光が、静かな高揚感をもたらす。ダイニングには、壁と深い軒で囲われた大きな窓を設け、中庭から立ち上がるシンボルが風景のアイポイントになるように計画した。それによって視覚的な連続性が生み出され、上下階で分断した生活シーンを繋いでいる。 この家は、外部空間との多様な繋がりによって、心地よい暮らしの情景を生み出している。
The site is located in a zoned residential area which is a little bit away from the bustling main street.
The client wished to have a comfortable house where she could hold a private Yoga class.
To meet that request, linkage between exterior and interior spaces were identified to realize a living space that expands toward outside in terms of visual and sensory aspects.
When opening the entrance door of the symmetrically designed building, a courtyard surrounding the living room stretches right in front.
The living room that also serves as the Yoga classroom has two openings; it can be used as one unified space together with the courtyard when the sliding doors are wide opened.
The terrace continued from the living room is used for Yoga lessons. Light reflected by the basin and fresh wind stimulate the five senses, and set the mind and body free.
The wall extended from the terrace incorporates a tower structure that can be regarded as the symbol of this house. The frosted glass fitted in the sculptural-shaped form makes the light thrown into the room softer. It also serves as indirect illumination for the courtyard at night. The fence surrounding the courtyard not only blocks eyes from surroundings but unites with the building to make a semi-outdoor room that can be utilized as an inner terrace. The mortar counter and bench fabricated inside extend the exterior living space and serves as an element to enhance theming effect from the living room. On the second floor, each room is laid out with a dining room at the center. The space is segmented by difference in ceiling height. Natural light coming through the colored top light of the ceiling quietly brings an uplifting feeling. The dining room is provided with a large window surrounded by the walls and long eaves. The symbolic riser from the courtyard has been designed to serve as an eye-catching object in the scene. It also brings about visual continuity, and links the living scene in the lower floor with that in the upper floor. Through connection with exterior space in diverse ways, the house produces pleasant scenes of living.
Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga,Japan
Client: Private
Construction Year: 2017
Site Area: 175,68m2
Constructed Area: 1112,27m2