WORKS
023.
寡黙な家
House of Reticence
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Takumi Ota
この住宅は、間口18mの三角形状の敷地に建っている。
クライアントの要望は、特徴的な敷地形状を活かし、プライバシーの保護と開放感を兼ね備えた住宅であった。

建物は敷地形状に沿った雁行形に連続するヴォリュームと高さのある壁で構成されている。外観の特徴である、敷地の長さを活かした横に長いファサードが、水平方向に伸びやかに広がり、見る人の視線も水平方向への流れを意識させるものとなっている。

内部空間においても敷地の長さを活かした計画がなされている。1階では、玄関ホールを中心にその両側に和室と変形敷地によって生まれた空間を坪庭として配置している。<視線が抜ける長さを最大限に生み出すことで、内部空間に視覚的な広がりをもたらし、開放感を得られる空間が実現されている。2階は、リビングとバルコニーを両端に配置し、それに加えてリビングの天井を他よりも高くすることで視覚的な広がりを深めた。
又、リビング上部の開口部やベンチが備え付けられたバルコニーのガラス壁も開放感を演出するエレメントの一つである。

この住宅では、敷地形状を考慮しながら開口部を選定し、視線をコントロールすることで、周囲に対して閉じながらも開放感のある空間が実現されているのである。
This house is built on the triangle site with a width of 18 m.
The client has requested to make the best use of the characteristic site form to build a house with both privacy protection and a sense of openness in the house.
The building is composed of the echelon volume successive along the site form, and the high wall.
The landscape-oriented façade, which is one of the external features and brought about by making good use of the site width, allows people’s line of sight to be introduced in the horizontal direction.
The interior space design also takes advantage of the site width.
On the first floor the entrance hall is located at the center. On its both ends are the spot gardens that are allocated in the spaces separated by the Japanese room on the irregular site form.
As the line of sight is designed to be as long as possible, the internal space is visually expanded so as to realize the space that gives an open feeling.
On the second floor the living room and the balcony are laid out on both ends. In addition, the ceiling of the living room is designed to be higher than that of the other rooms. These designs intensify visual expansion.
The opening at the upper side of the living room, as well as the glass wall on the balcony where a bench is furnished, is one of the elements that produce a sense of openness.
By considering the site form to select the locations for the openings and control the line of sight, this house realizes the spaces that give a sense of openness but are closed off to the periphery.
Location: Shiga,Japan
Client: Private
Construction Year: 2010
Site Area: 164.29m2
Constructed Area: 135.59m2